Om iets over mijn vader te schrijven, dat leek me nogal iets. En toen kwam Maria Del Grosso bij ons langs, van de Leeuwarder Courant. De krant wilde de rubriek I.M. dit keer aan mijn vader wijden. Ze hadden daar zelfs vragen van lezers voor gekregen, hoe mooi is dat.

Na alle plakboeken met artikelen, interviews en foto’s, in vooral de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad, zal dit I.M. daarvan dan het sluitstuk van zijn publieke optreden zijn. Wat blijft, zijn alle dierbare herinneringen aan een lieve, vrolijke en energieke vader, met een zo enorm vol en actief leven. Hij kreeg daarvoor nog diverse onderscheidingen, van Ridder in de Orde van Oranje Nassau tot een zeldzame onderscheiding van het NCOV en het erelidmaatschap van zijn geliefde badmintonclub LBC. Maar hij genoot vooral van alle resultaten en de samenwerking die daaraan vooraf ging.

cor de jong

Hij was een ondernemer en had op de Voorstreek een mooie zaak in herenmode, maar hij was vooral een ondernemer in die zin van het woord; eerder een creatieve organisator en verbinder, nu een modewoord. Hij zat daarvoor ook in de gemeenteraad en deed daarnaast nog ‘van alles’. Het artikel heet misschien daarom ook wel ‘Voor de troepen uit’. Je zult maar zo’n vader hebben, en met zo’n enorme ‘drive’. Ik had ‘m.

15 jaar geleden zette ik een eerste pc bij hem neer, toen hij net met mijn moeder in Tilburg ging wonen, en waar hij ook meteen weer in het bestuur en als voorzitter van zijn koor en het PCOB werd getrokken. Met die en nieuwere pc’s ging hij volop aan de slag, met tekstverwerken, e-mailen en internetten, en vroeg in 2008 zelf nog een ADSL-verbinding aan. Als altijd nieuwsgierig, betrokken en actief.

Klik op het artikel of hier voor een grotere weergave en om het interview te lezen.

Cor de Jong, Het Nieuwste, Voorstreek 21-23, Leeuwarden

Mijn vader werd 85 jaar.

Cornelis (Cor) de Jong
Leeuwarden, 7 juli 1925 – Tilburg, 24 oktober 2010

 

Misschien vind je dit ook interessant:
Meten is weten (it runs in the family)

 

Zie ook:

Jezelf etaleren

Meten is weten: It runs in the family

508 keer gelezen