Open source

WordPress biedt software om een website mee te maken. Het is zogenaamde open source software, dat betekent dat de makers het aan iedereen – gratis – beschikbaar stellen en dat anderen daar weer allerlei slimmigheden aan toe kunnen voegen. Daardoor zijn de kosten voor een site in WordPress relatief laag. De doe-het-zelver kan een WordPress theme zelf installeren.

Naast WordPress zijn er dan ook allerlei plugins beschikbaar waarmee je meer mogelijkheden kunt toevoegen. Met plugins kun je het mogelijk maken om filmpjes op je site af te spelen, afbeeldingen te vertonen, een online agenda te beheren, een contactformulier of Social Media ‘likes’. Er moeten meer dan 10.000 plugins zijn.

Wil je een aangepast theme, dan heb je ook wat meer kennis van HTML, PHP en CSS nodig. Of een webbouwer. Dat is met een ander content management systeem, zoals Joomla!, overigens niet anders. WordPress is daarbij vergeleken wel het meest gebruiksvriendelijk voor een starter op website gebied.

De structuur van een WordPress site

Een WordPress website bestaat uit een database en het theme. En het theme is zeg maar de layout van je site.

Al je teksten en afbeeldingen worden opgeslagen in een database. Het theme, je design, wordt daar als het ware overheen gelegd. Het is daarom ook makkelijk om van ‘jas’ te veranderen, je teksten en afbeeldingen blijven gewoon (be)staan in die database. Bij een HTML website moet je bij een nieuw design bijvoorbeeld alle teksten en afbeeldingen weer opnieuw neerzetten, wat erg veel werk is. Bij WordPress hoeft dat dus niet.

Bij dat aanpassen zal dan wel iets her en der verschuiven (in je homepage en zijkolommen), dus maak altijd een backup van je database en/of screenprints als je je site van een nieuw theme wilt voorzien.

Door deze structuur scoort WordPress trouwens geweldig in Google!

Waarom kost een WordPress site dan toch geld?

Webbouwers vragen geld voor een WordPress site als je de installatie ervan wilt uitbesteden of het theme helemaal naar eigen wensen wilt laten aanpassen. Ook al is WordPress gratis, dan kost dat programmeerwerk toch tijd. Ook niet alle themes zijn gratis.

Betaalde themes bieden overigens vaak aanmerkelijk meer voordelen, ook op lange termijn en in het onderhoud: als WordPress weer een nieuwe versie uitbrengt, moeten je theme en je plugins ook regelmatig een update krijgen.

Wie gebruikt WordPress?

WordPress wordt wereldwijd het meest gebruikt. Ook Epke Zonderland, Ranomi Kromowijojo, Pathé Bioscopen, Kate Perry, Linda Magazine en Hart van Nederland gebruiken WordPress. En mijn klanten natuurlijk 🙂

Lees ook:
De voordelen van WordPress
Welk WordPress theme moet je kiezen?